Az agyorvos felszólítja az NHL-t, hogy frissítse a „sokkoló” agyrázkódási protokollt

Újra reflektorfénybe került az NHL polarizáló agyrázkódási protokollja. (AP fotó)

ütéssel szállítják Alex Ovecskin per New York Islanders előre Jean-Gabriel Pageau Felkeltette egy prominens agysérülési szakember figyelmét, aki megdöbbenve látta, hogy Pageau visszatér a cselekvéshez.

A második játékrész közepén egy tizenegyest lőtt, Pejau a bal sarokba kergetett egy korongot, ahol felgördült, és lőtt egy pofont, ezzel tisztázva a korongot. A látótávolságán kívüli sarokban azonban Ovecskin követte, aki megsemmisítő ütést mért Pageau-ra, és a fejével érintkezett – ami az üveget találta, amikor Pageau befejezte az átfutást. Szigetlakóként A darabot saját honlapján ismertette A Washington elleni 4-3-as vereségükben “Alex Ovechkin találata az öltözőbe kergette Jean-Gabriel Pageau-t… és a Caps kétszer is betalált 3:07-es időtávon belül, mielőtt Pageau újra csatlakozott volna a meccshez.”

A sérülés után, amelyet nem ítéltek meg büntetéssel, Pageau láthatóan képtelen volt felállni csapattársa segítsége nélkül. Noah DobsonKibillent egyensúlyból a nyomorúságban.

Az agysérülések és a krónikus traumás encephalopathia (CTE) vezető szakértője, Dr. Chris Nowinski, a Concussion Legacy Foundation alapító vezérigazgatója szerint Pageau reakciója az agysérülés egyértelmű jeleit mutatta. Noha a sérülés aggasztó volt, Nowinskit ugyanilyen megdöbbentette, hogy Pageau engedélyt kapott a játékba való visszatérésre, és felszólította Gary Bettmant, az NHL-biztost, hogy vizsgálja felül a liga agyrázkódási és fejsérülési protokollját.

Az ataxia olyan állapot, amelyet az izomkontroll hiánya jellemez, ami ügyetlen és koordinálatlan mozdulatokhoz vezet, hasonlóan a Peugeot ringatási kísérleteihez. Az ataxia befolyásolja az egyensúlyt, a szemmozgást és a koordinációt, és az agyi kisagy károsodásának közvetlen következménye lehet.

Amikor a játékosok biztonsága iránti elkötelezettségükről kérdezték, az NHL szóvivője a következő nyilatkozatot adta a Yahoo Sportsnak.

“Több mint 25 éve a liga rendületlenül elkötelezett a játékosok biztonságának növelése mellett” – írta az NHL szóvivője.

„Ez az elkötelezettség magában foglalja a játékosok oktatására való összpontosítást; Több tucat változtatás a játékszabályokban (pl. 48. szabály – illegális fejellenőrzés; hibrid jegesedés átvétele; szigorúbb kritériumok a hátulról és a beszállásról, interferenciáról, vágásról és keresztellenőrzésről); számos változtatás a játékos felszerelésében (pl. váll- és könyökvédők lágyítása, védőszemüveg használatának kötelezővé tétele, sisakok független tesztelése); és a játékkörnyezet változásai (pl. az üveg lágyulása, ívelt üvegrendszerek a pad körül).

A szóvivő szerint az NHL volt az első profi sportliga, amely agyrázkódási munkacsoportot, agyrázkódás-értékelési és kezelési protokollt, valamint játékosbiztonsági osztályt hozott létre.

Bár még 2019-ben, Gary Bettman biztos nyilvánosan tagadta, és elbocsátották Kapcsolat a jégkorong fejsérülései és a CTE között. Bateman álláspontja az agysérülésekkel kapcsolatban aggodalomra adott okot a korábbi játékosok körében. “Gary Bateman tagadja, hogy a sérülések majdnem valóságosak” Chris Therrien volt NHL-játékos nyilatkozott a Yahoo-nak 2022-ben.

2018-ban Az NHL 18,9 millió dollár fizetésére kényszerült rendezni a több mint 100 volt NHL-játékos csoportos keresetét, akik azzal vádolták az NHL-t, hogy “nem sikerült megelőzni a fejsérüléseket, vagy figyelmeztetni a játékosokat arra a veszélyre, hogy az erőszakos sportok népszerűsítése közben megsérültek”.

Pageau egy 11 éves NHL-veterán, több mint 600 meccsel pályafutása során, aki ebben a szezonban még nem hagyott ki meccset, és az NHL-szezon felénél a pontszerzéssel pályafutása csúcsán volt.

Nowinski nem először hívja ki az NHL-t, és nem ez az első eset, hogy az NHL cáfolja Nowinski és agysérülési szakértők kutatását.

2022-ben egy 14 agysérüléssel foglalkozó tudósból és szakértőből álló csapat közzétett egy új tanulmányt, amely a fejsérülés és a CTE közötti kapcsolatot tárgyalja, különös tekintettel az ismételt fejsérülésekre. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a szerzők “a legjobban bíztak abban a következtetésben”, hogy a CTE-t ismételt fejsérülés okozza.

Az NHL nyíltan kijelentette, hogy egyetlen tudományos tanulmány alapján sem változtatnak álláspontjukon vagy politikájukon az agysérülésekkel kapcsolatban.

“Egy orvosi cikk nem diktálja a véleményünket ezekről a kérdésekről” – mondta Bill Daley, a liga biztos-helyettese. írta annak idején a Toronto Starnak.„Orvosszakértők konszenzusos véleményére hagyatkozunk útmutatásként. Jelenleg ez a konszenzusos nézet nem egyezik az Ön által továbbított cikkben levont következtetésekkel.”

Ahogy ebben az esetben is, Jean-Gabriel Pageau esetében, Nowinski nem értett egyet az NHL-lel, és elítélte Daley álláspontját.

“Bill Daley, aki azt mondja, hogy egyetlen tudományos közlemény nem változtatja meg nézetét, azt mutatja, hogy ő vagy azok, akiknek dolgozik, nem érdekli, hogy kritikusan gondolkodjanak erről a kérdésről” – mondta Nowinski a Starnak.

Bár ebben az esetben nem ítéltek büntetést Ovecskinre, a játékot még felül lehetne vizsgálni a további fegyelem érdekében – bár ez jelenleg valószínűtlennek tűnik. A tervek szerint a New York Islanders mérkőzik meg Boston Bruins szerda este. Nem jelentettek be olyan felállást vagy névsort, amely meghatározná Pageau elérhetőségét a játékban.

Továbbiak a Yahoo Sportstól

Leave a Comment