Halálos gázolás borítja be a Gulf Cup labdarúgó-ünnepségét Irakban

Elmondása szerint a rohamrendőrök botokkal vertek meg néhány nézőt, hogy ellökjék őket a kaputól, amikor kitört a gázolás.

Szaddám Haszan, a mentőautó sofőrje elmondta, hogy minden korosztályú emberek álltak a fémkerítés mellett, a bejáratnál, ahol a gázolás történt. Elmondása szerint a mentőautóval a sérültet “zúzódásokkal és csonttörésekkel” szállították kórházba.

Az iraki belügyminisztérium felszólította azokat, akiknek nincs jegyük a döntőre, hogy hagyják el a területet. Azt írták, hogy a stadion megtelt, és az összes kapu zárva volt.

Mohammad Sia al-Szudáni, Irak új miniszterelnöke, aki csütörtökön érkezett Bászrába, arra buzdította a lakosságot, hogy segítsenek a hatóságoknak “a 25. Öböl-kupa döntőjének a legszebb formában való megjelenítésében”.

A január 6-án kezdődő tornán több incidens is történt, köztük a VIP-részlegen belüli felfordulás, ami ahhoz vezetett, hogy egy kuvaiti herceg elhagyta a nyitómérkőzést. Nem világos, hogy mi okozta a káoszt, de a kuvaiti média szerint ez “rossz szervezés”.

Egy iraki stadion biztonsági csapatának tagjai egy sérült futballszurkolót vittek magukkal az Irak–Omán döntő előtt 2023. január 19-én Bászrában.Hussain Faleh/AFP – Getty Images

A tornán az Öböl-menti Együttműködési Tanács hat országából – Bahreinből, Kuvaitból, Ománból, Katarból, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségekből –, valamint Jemenből és Irakból vettek részt csapatok.

A roham nagy csapást mért a házigazdákra, mivel a 2026-os világbajnoki selejtezők megrendezésének főnyereménye úgy tűnt, Irak elérhető közelségbe került.

Biztonsági aggályok miatt Irak csak két vb-selejtezőt rendezett a 2003-as amerikai invázió óta, 2011-ben Jordánia ellen az északi Erbil városában, míg Hongkong nyolc évvel később Bászrában.

Az összes többi versenymérkőzést a nemzeti csapat részvételével a szomszédos országokban, például Jordániában, Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben játszották.

Leave a Comment