Jakub Kiwior: A lengyel védő felemelkedése a fánkos ebédről az Arsenal átigazolásáig

Jakub Kiwior négyszer játszott Lengyelország színeiben Argentína ellen a katari világbajnokságon

Majdnem négy év telt el azóta, hogy az Arsenal új szerződtetése Jakub Kiwior.

A lengyel középső védőt 2019 januárjában rangidős megjelenés nélkül engedték el az Anderlecht akadémiájáról, és Szlovákiában a kiesésért vívott csatába – ami végül kudarccal végződött.

Azóta azonban a 22 éves játékos felülmúlta Lionel Messit a világbajnokságon, hazája jövőbeli vezéreként emlegetik, és most csatlakozott az Ágyúsok Premier League-bajnoki címére, miután kilépett a Serie A-ból. Spezia Calcio több mint 20 millió euró.

Kivio, aki 2021 nyara óta 37 bajnokin lépett pályára a Spezia színeiben, a belga szélső Leandro Trossard, azaz az Arsenal második szerződtetése a januári átigazolási időszakban, valamint William Salibáért és Gabriel Magalhasért fog versenyezni a védelem szívében.

“Mindig emlékszem a fánkra”

Kivior pályafutása szempontjából döntő lépésnek bizonyult, hogy 2019 januárjában az Anderlecht ifjúsági csapata Közép-Szlovákiába költözött.

Négy évvel ezelőtt az Anderlecht akadémiájának fiatal védőjeként alig kapott játéklehetőséget a klub első csapatában, mielőtt a szlovák élvonalban küzdő FK Zeleziorn Podbrežovához szerződött.

Messze volt ez a nagy futballálmaitól, különösen akkor, amikor Podbrezova elvesztette a kieső csatát, és kiesett a másodosztályba.

Michal Hanek, Podbrejova akkori segédedzője a BBC Sportnak így nyilatkozott: „Tudtam, hogy ha Jakub egészséges, akkor egy külföldi klubban fog játszani Olaszországban vagy Németországban.

“De, hogy őszinte legyek, nem tippelnék a Premier League-re és az Arsenalra. Meglepett ez az átigazolás – de nagyon pozitív értelemben.”

Hanek emlékszik, amikor egy korai edzés után Kivior csatlakozott barátjához, a Podbrezova kapusához, Richard Ludhához, hogy megnézzen egy közeli helyi, nem bajnoki mérkőzést.

“Ha a “Kiwi”-re gondolok, mindig a fánkra gondolok” – mondta Hanek. “Odament az edzésünk után, és megkérdeztem tőle, mit ebédel. Azt válaszolta: “Fánk lekvárral”

“Vicces volt, és kicsit nevettem, de aztán elmagyaráztam neki, mint profinak, hogy nem lehet fánkot enni ebédre. Azonnal elfogadta, hogy vigyáznia kell a testére és a diétára, és mindig próbált tanulni az edző tanácsa.”

A száműzetés ellenére Hanek úgy véli, Podbrejova értékes tanulási terep lett számára.

Azt mondta: “Jakubnak minden követelménye megvolt a felnőtt labdarúgáshoz. Jó fizikai adottságokkal rendelkezett, nagyszerű volt a kettős játékban, és fiatal játékosként már kiváló volt a fizikai minőségét tekintve.

“Már nagy nyomást szívott magába. A fontos meccseken látszott, hogy mentálisan nagyon erős. Nem volt túl kommunikatív és inkább introvertált, de mentálisan nagyon erős, nem fél a nehéz pillanatoktól és a nehéz ellenfelektől.

“Bár volt mit dolgozni. Problémái voltak a játéktempóval, a védelem megszervezésével, de egyértelmű, hogy fejlődni fog, ha elkezd rendszeresen játszani.”

Szlovákia ideális helynek bizonyult a fejlődéséhez, mert pénzhiány miatt sok helyi klub fiatal játékosokra támaszkodott, akik rendszeres játékidőhöz juthattak, és végül pénzt hoztak az átigazolásokból.

Szlovákia egyik legsikeresebb klubja, az ország válogatottjának táptalaja, az MSK Žilina felismerte a benne rejlő lehetőségeket, és Podbrežová száműzetése után szerződtette Kivórt.

„Szisztematikusan követjük a fiatal játékosokat a szlovák bajnokságban” – mondta az MSK Zilina vezetői csapatának egyik tagja. “Láttuk benne a potenciált, és főleg azért, mert ballábas volt. Ezek értékes középhátvédek. Nagyon tehetséges volt, ezért keményen dolgoztunk, hogy megszerezzük, és ez segített. [Podbrezova] már megjelent.

“Kivor nagyon gyorsan alkalmazkodott a felnőtt futballhoz, és azt is mondhatnám, hogy ő volt a legnagyobb tehetség.”

Miután játszott néhány meccset a Zsolna tartalékaiban a másodosztályban, csatlakozott az első csapathoz, és a Szlovák Kupa döntőjébe jutottak egyik kulcsjátékosává vált.

“Vezetővé vált az öltözőben. Néha kapitányi karszalagot viselt” – tette hozzá az MSK Zilina illetékese. „Ő egy barátságos srác, minden konfliktus nélkül, és a futballra koncentrál.

“Nagyon nyugodt, de vállalja a kihívásokat, és egyáltalán nem stresszel. Nehéz helyzetekben is tud megoldást találni.”

Írta: Jacob Kivio
Jakub Kiwior 2022-ben debütált Lengyelországban

“Leendő lengyel vezető”

Kivio hamar felkeltette az érdeklődést külföldről, köztük a Borussia Dortmundról is, de Spezia Calcio nyerte meg a versenyt, és 2021 augusztusában 1,5 millió euróért szerződtette.

Az elmúlt másfél évben a liga egyik legjobb fiatal védőjévé vált, Spezia időnként védekező középpályásként is játszott vele, még ha ez a szerep nem is tűnik természetesnek Kiwior számára.

Lengyelországban 2022 júniusában, Hollandia ellen mutatkozott be az UEFA Nemzetek Ligájában, és azonnal kezdő lett.

Decemberben Lengyelország kezdőcsapatában szerepelt a világbajnokságon, négy meccsen szerepelt, amikor az ország 1986 óta először jutott kieséses szakaszba.

“Kiwiort tekintik a fő reménységnek, az egyik legtehetségesebb játékosnak és a jövőben talán a válogatott fő védőjének is” – mondta Mateusz Janiak lengyel futballújságíró a Weszlo.com-nak.

„A felnőtt válogatottban középhátvéd-partnerséget alakított ki a tapasztalt Kamil Glikkel, és elmondhatjuk, hogy Kiyoor együtt nőtt Glikkel.

“Glik nem tud támadásokat létrehozni, ezért az összes labdát a fiatalabb Kiwiornak adja, és ezért neki kell átvennie. Kiwiornak a középpályára kell vinnie vagy támadnia. Progresszív passz vagy futás – ez volt Kiwior feladata. Ez segített neki.

“Nagyon jó a pályán, ahogy a labdát is mozgatja, progresszív beadásokat ad és fut. Ballábas, ez egy másik plusz. Ha a gyengeségeket kérdezed, esetleg védekezésben, néha még mindig rossz döntéseket hoz.”

Bármi is történik a következő fejezetében, Kiyoor felemelkedése a csúcsra korántsem egyszerű.

Leave a Comment