Unalmas, unalmas Chelsea: A Chelsea támadásának kiszámítható unalmassága

Talán egy unalmas, hosszan tartó professzor volt. Tudod, valami díszes nyakkendős idióta, akitől Ben Stein úgy néz ki, mint az a fickó, aki hat Red Bull-t dobott Ferris Bueller szabadnapján? Az a fajta ember, akinek a pulzusát csak Nathaniel Hawthorne A skarlát betű szavaival lehet beállítani.

Vagy talán egy forgalmi dugó volt – egy olyan forgalmi dugó, amely messzebbre nyúlt, mint amit az emberi szem valaha is remélhetett. A forgalmi dugó olyan rossz, hogy az ember azt akarja mondani, hogy csavarja el, hagyja el az autóját, és csak sétáljon el a célállomásig.

Valamikor minden ember életében annyira elege lett, hogy ki akarta húzni a haját, mert attól lesz valami elfoglaltsága. Ha van egy pozitívum a 2022–23-as szezon legsötétebb időszakában, azt mindannyian biztosan kijelenthetjük, amikor életünkben a legfrusztráltabbak voltunk: ez a Chelsea-csapat birtoklása a labdával. Térjen át Professzor Monotone, Graham Potter & Co. Gyere, vedd el a koronádat, és altass el minket.


2022–2023-as Premier League csapatlövési statisztikái
FBref

Nem sok minden történt a Chelsea-nek ebben a szezonban, de a csapat döcögős támadása a legnyomasztóbb probléma. A Chelsea mindössze 22 gólt szerzett ebben a kampányban. Tizenkét csapat szerzett több gólt a Premier League-ben. A fejlett mérőszámok pedig azt mutatják, hogy ez a csekély összeg nem véletlen: a Chelsea várható lőtt gólja 23,8 (minden statisztika per FBref)

A Chelsea-nek nem okoz gondot a labda tartása, mivel harmadikak vagyunk a labdabirtoklásban a Premier League-ben. A Chelsea pedig a negyedik helyen áll a Premier League-ben a 90 percenkénti utolsó harmad érintésében, így nem különösebben küzdünk azzal, hogy az ellenfél térfelén pingáljuk a labdát.

Nem a Chelsea problémája, hogy az utolsó harmadba bejussa a labdát – mit csinálunk vele, ha odaérünk. Pontosabban az a gond, hogy mit nem csinálunk a labdával, amikor az az ellenfél kapujához közel kerül: a lövések. A Chelsea mindössze 11,50 lövést lő 90 percenként. Összesen ez a tizenegyedik a bajnokságban.

Fulham FC vs Chelsea FC - Premier League

Fotó: Ryan Pierce/Getty Images

Thomas Tuchel Chelsea-jének egyik védjegye az volt, hogy a lövések minőségére helyezték a hangsúlyt. A játékosok kerülik az optimista puntokat szuboptimális pozíciókból, ehelyett a labdát megkerülve várják a jobb bemutatkozási lehetőségeket. Potter korábbi csoportjai is hasonló tulajdonságokkal rendelkeztek.

Két dolog: az idei Chelsea majdnem négyszer kevesebb lövést lő 90 percenként, mint az előző szezon csapata (és Potterék majdnem eggyel kevesebbet lőnek 90 percenként, mint a Brighton az előző szezonban). Van türelem, aztán nincs elég lövés. Ráadásul a Chelsea által ebben a szezonban végzett lövések sem jók. A Premier League-ben mindössze öt csapat regisztrált kevesebb büntetés nélküli xG-t, mint a Chelsea.

A Chelsea elleni csapatokat nagyon könnyű megvédeni. Az ellenfelek könnyen megtartják formájukat, ha mélyen és kiszámíthatóan passzoljuk körülöttük a labdát. Csukja be a szemét, és képzelje el, hogy a Chelsea támadója elcsöppen egy védő mellett – szó szerint kihívja az ellenfelet 1-v-1-re, majd elhalad mellettük. Hogy néz ki ez a játékos, és miért pont úgy néz ki, mint Eden Hazard?

Hazard ütősebb, mint maga a játékos Real Madrid Manapság, de a Chelsea-nek nagyon hiányzott az utolsó harmadban kifejtett gravitációs húzóerő. Cselkedései felboríthatják a védelmet, és kirángathatják az ellenfél játékosait a pozícióból. Amikor a védőket kirángatják a pozícióból, megnyílik a tér. A támadóharmad a futball legértékesebb áruja, és a Chelsea keveset kapott belőle Hazard távozása után.

FBL-ENG-PR-Chelsea-Stoke

Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP a Getty Images segítségével

Csak a Premier League-ben Everton Kevesebb dribbelést vezetett 90 percenként, mint a Chelsea ebben a szezonban. Rengeteg mód van a lövésekre, de a térteremtésre és a kapust egyedül kihívó támadójátékosok hiánya hátráltatta a Chelsea utolsó harmadának erejét. Ahelyett, hogy a Chelsea-nek a személyes ragyogás csalási kódjait használhatná a labda mozgatására a védők által, a Chelsea-nek passzolnia, passzolnia, passzolnia, majd még tovább kell passzolnia. Még Pep Guardiola Barcelonájában is volt Lionel Messi, amikor az ellenfél nem volt hajlandó szétszedni a védelmet tiki-takával.

Ebben a szezonban feltűnően hiányzik a közvetlenség a Chelsea-nél. Jorginho továbbjutása sokat vitatott, de Mateo Kovacic és Mason Mount sem éppen asszisztens-gyártó gép. Ebben a szezonban egyetlen játékosnak sincs több gólpasszánál. A gyenge helyezést pedig nem lehet egyedül hibáztatni, mivel Mount és Raheem Sterling holtversenyben vezeti a csapatot csekély 2,9 assziszttal.

Anglia edzőtábor

Fotó: Eddie Keogh – FA/The FA a Getty Images segítségével

A dobozokba verést az elmúlt években analitikusan valószínűtlen stratégiaként csúfolták. A gúnyolódóknak megvan a lényeg: egy keresztnek sokkal jobbra kell mennie, hogy megtalálja a megfelelő fejet, és ahhoz, hogy a fejes elmenjen az ellenfél kapusa mellett. Az átkelés azonban kiváló B vagy C terv lehet az Ön rendelkezésére. Az átkelés legalább arra késztethet egy-két védőt, hogy feladják pozíciójukat, hogy megakadályozzák a kézbesítést.

Mivel a büntetőterületen nem leselkedő megbízható légi jelenlét, a Chelsea számára nem volt lehetőség az átkelésre. Kai Havertz jobb, mint bárki gondolná, de messze van Didier Drogbától vagy Diego Costától. Ezenkívül Havertz egyik erőssége az, hogy képes befolyni a hely zsebeibe, így soha nem fix célpont. Amikor egy nagyszerű ívet nézünk, amint Hakim Ziyech bal lábát a keresztre helyezi, elszomorító a tudat, hogy senki sem vár a dobozban, hogy átjusson a másik végére.

Fulham FC vs Chelsea FC - Premier League

Fotó: Craig Mercer/MB Media/Getty Images

A segítség Joao Felix formájában is jöhet (ha el tudja kerülni a piros lapot a kölcsönjátéka hátralévő részében Atlético Madrid) Felix lövés szörnyeteg volt a Fulham elleni Chelsea-es debütáláskor, és 60 perc alatt leállította a kapura tett kísérletet. Ha egy játékos hajlandó agresszíven behajtani az ellenfél kapujába, az egész szezonban hiányzó lendületet ad a Chelsea támadásának. A kékek 20 lövést lőttek a Craven Cottage-en, és 2,1-es gólt produkáltak, ami a liga legmagasabb egymeccses xG-je ebben a szezonban. Persze, hogy ebben a szezonban teljesen átkozott, mégis 2-1-re kikaptunk.

Míg Felix várhatóan visszatér az Atleticóhoz, miután kölcsönadása lejárt ebben a szezonban, remélnünk kell, hogy az újonnan érkező Mykhailo Mudric és Noni Maduke hosszú távú megoldást jelenthetnek a Chelsea támadógondjaira. Ha legalább agressziót és spontaneitást tudnak nyújtani, akkor szívesen kiegészítik őket.

A futballban, ha rossz leszel, próbálj meg nem unalmas lenni. Sajnos ebben a szezonban a Chelsea mindkettő.

Liverpool FC vs Chelsea FC - Premier League

Fotó: Lawrence Griffiths/Getty Images

Leave a Comment